רחוב יהודה הלוי 6,תל אביב-יפו
מהות הפרויקט: שימור מבנה מגורים
סטטוס: הושלם
פרוגרמה: מגורים
שנת התחלה: 2005
שנת סיום משוערת: 2008
יזם: פרטי
תיאור הפרויקט:
הבניין נרכש ונמכר מספר פעמים על ידי יזמי נדל"ן אשר הלכו שבי אחר יופיו, אך בעיקר אחר ערכיו הנדל"ניים בשל סמיכותו לנווה צדק.
התכנון האחרון שבוצע היה למבנה מגורים הכולל שש דירות מרווחות.
כחלק מהעבודות, נתמך הבניין בחלקו האחורי ונחפר חניון תת קרקעי לצרכי חניה, מקלט ומערכות שונות לתפקוד הדירות.
רקע:
הבית ברח' יהודה הלוי 6, והבית התאום לו במספר 8 הינם מבנים יוצאי דופן במרקם הבנוי של הרחוב. הבתים הוקמו בסמוך לגרעין ההיסטורי של העיר בשנת 1921, ובלטו בנפחם הגדול, על רקע מרחבי החולות והבניה הנמוכה של אחוזת בית. החזית הדרומית של המבנים נישאה מעל לתוואי מסילת הרכבת יפו-ירושלים. סגנון הבניה הוא אקלקטי בהשראה אירופאית. בזיכרון התל אביבי, המבנה חרוט כבית דין שבחזיתו מוצבים דוכני כתבנים עם מכונות כתיבה – כותבי בקשות.
בונה המבנה, יוסף קודריאנסקי, עלה לישראל מרוסיה בשנת 1909 עם הון רב והצטרף להקמת חברת עתיד בחיפה לתעשיית סבון. את שני המגרשים ברחוב יהודה הלוי רכש לאחר מלחמת העולם הראשונה ובנה בהם את שני הבניינים, שהיו מהראשונים בתל אביב בני שלוש קומות. בנוסף, יסד קודריאנסקי בשנת 1910 את מתחם "מושב זקנים" ברחוב אלנבי, ובו בית הכנסת המפורסם שתוכנן על ידי יהודה מגידוביץ' (במשך שנים תמך בבית כנסת זה על חשבונו).
בתחילת שנות השלושים מכר קודריאנסקי את הבתים ברחוב יהודה הלוי למר הלל טורקלטאוב אשר עלה מפולין והפך לאיש נדל"ן מפורסם בעיר, בעל חברת "התור".
את שני הבניינים התאומים תכננו האדריכלים הירושלמים אליעזר ילין והקר וילהלם, אשר עיקר פרסומם בא להם מבניה בשכונת רחביה בירושלים. ככל הידוע, הבתים ביהודה הלוי הם הבתים היחידים בתל אביב שתוכננו על ידם.