בית חרושת עלית, רמת גן

מהות הפרויקט: שימור מבנה בית החרושת ההיסטורי והסבתו למבנה ציבור

פרוגרמה: מבנה ציבור

סטטוס: בתכנון

שנת התחלה: 2006

שנת סיום משוערת: 2022

יזם: חברת אזורים

אדריכלית אחראית: אדר' סיוון סימון – אברג'יל

 

תיאור הפרויקט:
הפרויקט הינו מטלה ציבורית כחלק מתכנית לבניית מגדלי דיור ומשרדים. המבנה ההיסטורי של בית החרושת שעבר לבעלות העיריה, בחלקו המערבי של המגרש מיועד לשימור ומשמש כיום את המחלקה לאומנות של מכללת שנקר.

 

רקע:
מבנה בית החרושת ניצב בגבול רמת גן ותל אביב, על הדרך ההיסטורית מיפו לפתח תקווה ומוכר היטב הן לאוהבי השוקולד הזוכרים את הריח המתוק שאפף את הבניין והן כנקודת ציון עירונית בכניסה לרמת גן, בצומת עלית הקרויה על שמו.
בית החרושת נבנה על ידי אליהו פרומצ'נקו, איש עסקים ציוני מרוסיה, בעליו של בית חרושת לשוקולד שעם עליית הנאצים לשלטון בשנת 1933 החליט להעביר את עסקיו לארץ ישראל.
ההחלטה למקם את בית החרושת בצידה המערבי של העיר החדשה רמת גן נבעה מהקרבה לדרך המלך לתל אביב, מעלות השטח הנמוכה, ומהעידוד והעזרה של עיריית רמת גן, ששאפה להתפתח כעיר עם דגש על תעשיה מודרנית.
בית החרושת תוכנן על ידי המהנדס פונרוב בסגנון האדריכלות הבינלאומית, סגנון שהיה מקובל בארץ ב"שנות ה-30' של המאה העשרים" ותאם הן את יעוד הבניין כמבנה תעשייתי והן את הלך הרוח בתקופה זו בארץ.
במתחם בית החרושת נבנו מספר מבנים שמרביתם נהרסו אחרי מעבר חברת עלית למפעלה החדש בנצרת – עילית. המבנה שנותר כולל את מבנה בית החרושת הראשון שנבנה בשנת 1933 ובניין משרדי ההנהלה שהוצמד אליו בשנת 1935.