אורבך 4 – 6, המושבה האמריקאית-גרמנית, יפו – מלון ירושלים ובית נורטון

מהות הפרויקט: שימור מבנה היסטורי ותכנון תוספות בניה

פרוגרמה: מלון בוטיק

סטטוס: הושלם

שנת התחלה: 2008

שנת סיום: 2016

יזם: ויתניה בע"מ

 

תיאור הפרוייקט:

העבודות בבניינים החלו בשנת 2008. במלון ירושלים עברה מעטפת הבניין שימור מלא, אשר כלל שיקום קירותיו החיצוניים של הבניין ושיחזור אלמנטים ארכיטקטוניים ייחודיים. בבית נורטון בוצעו עבודות שיקום ושימור במעטפת בלבד. המבנים עומדים לשיווק ועבודות הפנים בהם טרם החלו.

 

רקע:
המושבה האמריקאית ביפו הוקמה בשנת 1866 ע"י קבוצה של 157 חלוצים שהשתייכו ל"כנסיית המשיח". קהילה זו הגיעה ממדינת מיין, ניו-המפשייר ומסצ'וסטס אשר בארה"ב. הקבוצה הייתה חלק מזרם פרוטסטנטי אשר האמין כי שיבת העם היהודי לארצו ויישוב ארץ ישראל יקדמו את חזרתו של המשיח אשר יקים את "מלכות אלף השנים" ובתוך כך יכיר העם היהודי בישוע המשיח.

 

מלון ירושלים:

"מלון ירושלים" היה המלון המודרני הראשון מחוץ לחומות העיר יפו. תחילת העבודות להקמת המלון נעשתה על ידי האחים דריסקו האמריקאים כבר בשנת 1866, אז נקרא המלון "מלון גראנד". האחים, אשר נקלעו לקשיים כלכליים, נאלצו למכור את נכסיהם והמלון עבר לידיהם של קבוצת הטמפלרים הגרמנית שעברו להתגורר במושבה.
ב-1870 עבר המלון לידיו של ארנסט הרדג אשר שדרג את המלון הציב לו סטנדרטים אירופיים, ושינה את שמו ל"מלון ירושלים". המלון שימש כאחד המלונות החשובים של יפו. עם עזיבת הטמפלרים את הארץ בזמן מלה"ע ה -2 הופסקה הפעילות במלון ועם קום המדינה הועברה בעלותו לידי ממשלת ישראל. הבניין הוזנח מאז, וננטש בשנות ה-60.

 

 

בית נורטון:
מבנה העץ בן שתי הקומות נבנה ע"י P.A. Norton בשנת 1866 עם הקמתה של המושבה. הבית יוצר במיין אשר בארה"ב והוא הובל מפורק באנייה מנמל ג’ונספורט ליפו, כאשר כלל המרכיבים היו עשויים ומוכנים לבנייה, למעט מרתף הבית אשר היה עשוי אבני כורכר מקומיות. מטבע הדברים המבנה ניחן בסגנון בנייה שונה מאשר מצוי היה בארץ, הן מבחינת עיצובו והן מבחינת טכנולוגיית הבנייה וסוגי העץ. המבנה בנוי בעיצוב פשוט, הקומות ריבועיות ובמרכזם גרם המדרגות אשר קישר בין קומת הכניסה, הקומה העליונה ועליית הגג. הכניסה למרתף הייתה חיצונית – מדלת נמוכה בחזית הצדדית (הצפונית). בדומה לתכנון הבית גם החזיתות תוכננו באופן סימטרי. סגנון הבנייה של המבנה דומה לשאר בתי המושבה הנמצאים במקום ומצטרפים לו בניית המרפסות אשר מאופיינות בסגנון בנייה המאפיין את הטמפלרים.
הבית הינו הבית הצפוני ביותר במושבה וקרוב לדרך אילת ולמעשה משמש כשער לבאי המושבה.
לאחר עזיבת הקבוצה האמריקאית המבנה נרכש ע"י גורם מיסיונרי אחר והוא London Jews Society אשר שם לעצמו מטרה דומה. עם קום המדינה בית נורטון הועבר לידי האפוטרופוס לנכסי הגרמנים ויושבו בו יהודים. במהלך השנים המקום ננטש עד שבשנת 1988- 1990 המבנה שופץ באופן מקצועי ע"י בעליו החדשים- חברת ד.י.א.נ ושימוש המקום הוסב למסעדה וקייטרינג.